Türk Mutfağı ile ilişkilendirilen en bilinen tatlılar “lokum” (lokum) ve “baklava” dır ve yemeklerden sonra yenen tipik tatlılar olabilir.
Bu elbette doğru değil. Öncelikle tatlı ailesi bu ikisinden çok daha zengin. İkincisi, bunlar ana yemeğin bir parçası olarak servis edilen tipik tatlılar değildir. Örneğin baklava ve yakınları genellikle kahve ile, ara öğün olarak veya kebaptan sonra yenir. Bu nedenle, Türk mutfağındaki eğitimimizi ilerletmek için çeşitli tatlı türlerini inceleyeceğiz.
Şimdiye kadar, bir yemekten sonra en yaygın tatlı, eşsiz tadı bol miktarda güneşten ve eski moda yetiştirme ve nakliye yöntemlerinden alan taze mevsimlik meyvelerdir. İlkbahar çilek ile başlayacak, ardından kiraz ve kayısı gelecek. Yaz , şeftali, karpuz ve kavun ile işaretlenir. Sonra her çeşit üzüm yaz sonunda olgunlaşır, ardından yeşil ve mor incir, erik, elma, armut ve ayva gelir. Portakal, mandalina ve muz kış meyveleri arasındadır. . İlkbahar ve yaz aylarında meyveler taze olarak yenir. Daha sonra taze veya kurutulmuş, kompostolarda kullanılabilir veya reçel ve konserve haline getirilebilir. Reçellerin tadına bakılmayacak lezzetler arasında ayva marmelatı, vişne reçeli ve gül reçeli (meyve olmayan gül yapraklarından yapılmış!).
Türk mutfağının tatlı ailesine en güzel katkısı sütlü tatlılar – “muhallebi” ailesi . Bunlar, nişasta ve pirinç unu ile yapılan ve başlangıçta hiç yumurta veya tereyağı olmadan yapılan nadir suçsuz pudingler arasındadır. Durum daha hafif bir tatlı gerektirdiğinde, süt de çıkarılabilir; bunun yerine, puding, limon veya portakal gibi turunçgillerle tatlandırılabilir. Sütlü tatlılar, çok hafif ve ince gül suyu çeşidinden tavuk göğsü şeritleri ile bağlanmış sütlü tatlılara kadar çeşitli pudingler içerir.
Tahıl bazlı tatlılar arasında fırınlanmış hamur işleri, kızarmış mayalı hamur işleri ve tavada sotelenmiş tatlılar bulunur. Pişmiş hamur işleri olarak da adlandırılır edilebilir baklava ailesi . Bunlar, üzerine tereyağı sürülerek katlanan, katlanan veya yuvarlanan antep fıstığı, ceviz veya yoğun krema ile doldurulduktan sonra fırınlanan ve ardından üzerine şurup dökülen kağıt hamur işleri tabakalarıdır. Padişah , bülbül yuvası veya burmalı türban gibi çeşitli türler, fındık miktarına ve yerleşimine, tek tek parçaların boyutuna ve şekline ve son ürünün kuruluğuna göre farklılık gösterir.